Sberbankról mindenkinek

Szerzők: Tóthné B.Blanka és Martin Gyula a Moneywiser vezető értékesítői 

Kezdjük az elején. A kialakult háborús helyzetet mindenki ismeri így ezt ugorjuk. A Sperbank felszámolása megkezdődött, teljes mértékben kivonul Magyarországról. Így érthető az ügyfelek aggodalma, de nézzük mik a tények és a teendők.

Kezdjük a betétesekkel.

Magyarországon minden bank kötelezően befizetője az OBAnak (Országos Betétbiztosítási Alap). Ez egy kalap, amibe minden bank beleszáll, ha baj van ebből fizetik a károsultakat. Ez a helyzet most a Sperbank ügyfeleit érinti. Az OBA köteles 10 napon belül kártalanítani a betéteseit 100.000 euróig, azaz nagyjából 38 millió forintig. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok és az évi 500.000 eurónál, azaz körülbelül 190.000.000 forintnál kisebb költségvetésű önkormányzatok betétjeire is vonatkozik a védelem, illetve a külföldön élőkre és a külföldiekre is.

A kártalanítás 3 lehetséges módja:

  1. Akinek van más banknál bankszámlája, az az OBA honlapján elérhető, számlabejelentő nyomtatvány (https://www.oba.hu/nyomtatvanyok/) kitöltésével és bemutatásával tud annál a banknál jelentkezni a pénzéért.
  2. Ha nincs másik banknál bankszámlánk, akkor saját kezünkbe vesszük a döntést, nyitunk egy bankszámlát a számunkra szimpatikus banknál, és hasonlóan járunk el, mint az 1. pontnál.
    Ne várjuk meg amíg az OBA kijelöli a bankokat, mert addig szabadon választhatunk.
  3. Postai kézbesítés a harmadik lehetőség, kis összegű kifizetések esetén. Őszintén ezt ajánlom a legkevésbé, mert, ha nem jelentettünk be adatváltozást (például cím és/vagy névváltozás) könnyen lehet, hogy a pénzünk nem ér célba.

Kártalanítás menete

Forrás: https://www.oba.hu

Az elmúlt 29 évben az összes kártalanítást a jogszabályi határidőn belül le tudta bonyolítani az OBA – nyugtatott meg mindenkit Dr. Kandrács Csaba, az MNB fogyasztóvédelemért is felelős alelnöke.

A Sberbank nem csődbe ment, hanem a külpolitikai helyzet áldozatává vált. Elindult egy felszámolási eljárás és a Sberbank vagyonának értékesítése. A portfolió értékesítése után lehetséges, hogy további térülések várhatóak. A magyar Spear bank működésé alapvetően rendben volt. A további tudnivalókról folyamatosan tájékoztatni fog az MNB és az OBA.

Jöjjenek a hitelesek.

Ez rövid lesz. A hiteleket továbbra is fizetni kell. Ennyi biztos. Amint az MNB állást foglal a hitelekkel kapcsolatban azonnal jelentkezünk a témában.

Jelen pillanatban kivárunk és várjuk az MNB, illetve az OBA következő hivatalos állásfoglalását.

A Money Wiser csapata továbbra is segít eligazodni a pénzügyekben. Kollégáink bankfüggetlen tanácsadással állnak rendelkezésükre.

 

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat a Moneywiser.hu üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk.
A Moneywiser.hu fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.

Számold ki lakáshiteled